on page .

In[flux]-structure

Showcase row: 
not a showcase item
Student name: 
Matt Hayes
Discipline: 
Architecture
Level: 
Bachelor 4
Instructor(s): 
Andrew Cruse
Course: 
ARCH 4420: Architectural Design VI
Term: 
Spring 2016
Description: 

Under laid by a flexible grid system, “In[flux]-structure” proposes a research landscape with fluctuating plot sizes and configurations. Infrastructural elements installed throughout reinforce the organizational strategy and underpin the flexible with varying levels of permanence. Despite its huge research + education potential, Waterman today is seen as a void in an otherwise dense urban area. Processes on site - both environmental and anthropocentric - go largely unseen and unappreciated. To address the issue of low external visibility of internal research processes, an organizational gradient was developed to exhibit quicker turnover plots with more apparent processes along Lane and Kenny Ave and lower turnover, less apparent plots along residential edges. Potential research on the site would include a variety of ecological, animal science, and plant science research.  Size and quantity of research plots would vary over time, creating a flexible research facility capable of sustaining changing university needs over time.

 

 

The Vernacular Mothership’s design is derived from the Hillside Barn, a UFO, Frank Lloyd Wright’s Broadacre City, and the Round Barn. This combination projects a provocative new identity, and anchors the site both visibly + functionally. The landscape builds up on the East and West edges to further integrate the building into the landscape circulation. The Vernacular Mothership adds a badly-needed iconic draw to the farm, and anchors much of the research and programming that bring the university and public community into the site. Visually, it completely reinvents the “farm-research” identity. Functionally, it houses increased classroom, library and laboratory space, comprehensive livestock care facilities, greenhouse research and production, and a subgrade server unit which acts as a heat source for the temperature-controlled levels above. All structural units for data collection and display on-site (posts + pavilions) can be accessed, read, and programmed from the building’s research facilities. Because of the increased demand for access to this densely programmed facility, a campus bus would be rerouted to the site, creating a connection to main campus that has never before existed in this capacity.

Image(s) of work: 
Draft: