on page .

Reflection Connection: London Public Library

                In our studio, we developed our buildings first as story driven narratives that would invoke the feelings and experiences in our frame of mind before we even began sketching. These narratives drove our projects forward in concept while we simultaneously worked diligently to establish a knowledge base about what makes a public library, and specifically, what makes a public library in London, in the 21st century.

The Ma and The Mob Library Project

With the decline in religion, technological advances, speed of culture change, and spike of social media, libraries no longer serve as mere book warehouses. They must take on a more dynamic and crucial role: the power-house of knowledge. Libraries are responsible for not only storing information, but for creating new information. People do not visit the library simply to read, but to produce essays, literature, research, business plans, and models. With such an intense and sacred function, it seems inappropriate to continue to increase the casualness of the library.

[IN]VERSE COURTYARD London Public Library

The role of the public library is not simply a depository of books, rather the public library functions as a repository of information; a dynamic incubator for the community.

 

Toy Time Capsule

A jaguar, a fish, and a gun, this thought provoking mix came together through their story of the protection of an eternal game of cat and mouse. Through hand sketches and manipulating Bristol, the forms of the interior shells evolved from the basic ideas of each of the toys. For the jaguar, it began with examining the print, and its duality of protecting the animal and showing what it is capable of, creating the aggravated spikey nature of its shell.

Double House

The basis of design for the double house project is two bars, wherein each bar is a separate unit, that intersect. Instead of creating a shared space in the intersection, the space was declared by one of the two bars. In this process, one of the bars wins out over the other in the amount of space it obtains. The way in which the smaller bar is carved out, pushed the circulation up, over the other unit. To defend itself from the loss, its circulation carves through space of the larger unit. 

Retreat House

The clients of the Retreat House is a rich single man, who want to escape from the busy city life. The design provide its residents both a quiet place for living, individual space for thinking and space for social activity.

Hall Of Towers

My design for a new Public Library in London reimagines the large public reading hall as a hall filled with towers. This new hall type challenges the classical reading-room-plus-stacks hall type, a model that is exemplified by Boullee’s unrealized 1785 proposal for a French National Library and Henri Labrouste’s realized Bibliothèque St. Geneviève in Paris. Both designs glorify a centralized reading hall that collect and display both books and people within an idealized, universal and homogenous space for learning.

Retreat House

The Retreat House was designed to provide its residents with an escape from the

everyday. Situated on a steep, rocky bluff overlooking a lake, the house is comprised of four 

components. Inhabitants enter, via ramps, through an entry pavilion connecting the top of the site 

to the living space on the house’s main level. The three bedrooms of the house are contained in an 

adjoined volume. The fourth component, the lakeside pavilion on the dock, is accessed via ramps 

Oregon Trail Welcome Center

The goal of this project was to essentially redesign the Oregon Trail welcome center in addition to creating our own Oregon Trail experience.  Along the Oregon Trail there is a diversity of landscapes however, there is one in particular that everyone imagines when discussing the Oregon Trail, the prairies.  The vast nothingness of the prairies is where I decided to place my building.  The project branches off the Oregon Trail separating itself from the North Platte River just South of Oshkosh, Nebraska.  It spans about two thousand feet in length with four major buildings

Tower

The beginning of the design process for this project was to modify a 3 in. by 3 in. square by making two adjustments to the square through the movement of either the lines or points. This resulted in the creation of six new shapes from the basic squares. The next part of the process was to stack the new six figures to create a three dimensional tower shape from them. After deciding on the arrangement of the six figures, creating a model was to final step to bring to project to full realization. 

Pages

Subscribe to Knowlton School RSS