Student(s): Aaron Weaver
Instructor(s): Rob Livesey
Course: ARCH 3420: Architectural Design IV
Term: Spring 2016

For my studio project we redesigned the Ohio State University Don Scott Airfield, and we focused on three main parts: the overall master plan of the site, the terminal, and the OSU flight education building.

 

For the master plan of my site I wanted the main focus to be the central area, which included the terminal, flight education building and a hotel.  In order to do this I organized the other structures in a linear fashion except for the central area where the three buildings create an upside-down “U” shaped border along the main road of the airfield.  Along the road on the south side of the airfield I used tall meadow grass to create a visual barrier blocking the view of the airfield from the road except at the entrance for the central area the meadow grass becomes shorter and less dense to guide the public into the airport. Once the public enters the airport there is more meadow grass that is shorter to direct their view to the terminal, which is at the end of the main road.

 

   The main concept for the terminal was for it to appear as if was growing out of the ground.  This form would allow for the more public spaces to have varying ceiling heights to create a larger space and it would also give the public and people who weren’t flying to have the amenity of being able to watch airplanes from the roof of the terminal.  The inside curve of the terminal is a even curve whereas the outside curve is a large glass wall resembles waves, which creates “bubbles” to house the three main public spaces (conference room, restaurant, and waiting area) and because of this form each space has an unimpeded view out to the runway.  For the layout of the inside of the terminal I placed the pilots area on the east side of the building were it was not as tall to give them their own space that was secluded from the runway and also the noise of the travellers in the terminal and the vehicles outside.  In the center of the terminal was the waiting area because it allowed for the largest space with the conference room to the East of it and the restaurant to the West of it. The administration is placed above the restaurant giving them a view of the runway and also the people inside the terminal.

 

 

For the flight education building I wanted to use a more simple form so it didn’t draw the focus away from the terminal.  A large portion of the program was an airplane hangar so the starting form I used was a large rectangle. For the rest of the program I created the individual spaces placed along the perimeter of the building that were shifted horizontally in the starting rectangle and the rooms were also shifted vertically with each other giving the rooms on the lower level a sense of the space in the rooms above them.  Each room was given a unique set of apertures to give them their own identity and create views to different elements of the airport.  For the façade each program type had the same material used for the exterior so from the outside people could delineate what type of program was in each form.